Marinka de Jongh Filmmaker - Documentaire regisseur


Marinka is een onafhankelijke documentairemaker. Ze bedenkt haar onderwerpen meestal zelf. Recentelijk rondde zij haar eerste lange documentaire af genaamd ‘Voor jou wil ik zijn’ ( 2DOC, 2021, 55 minuten) waarin zij toont hoe Janine (49) de zorg voor haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan (50) van haar ouders overneemt.


Marinka voelt zich sterk aangetrokken tot maatschappelijke onderwerpen. Haar vertaling hiervan is persoonlijk en intiem. Hoewel zij er vaak voor kiest om werelden te laten zien die voor anderen onbekend zijn, maakt ze onderliggende dilemma’s en emoties wel voor iedereen herkenbaar. Door de jaren heen heeft Marinka een trouwe en zeer getalenteerde crew om zich heen verzameld, die allen hun belangrijke aandeel hebben in de toonzetting van haar werk.


Marinka is in 2012 begonnen met het maken van documentaires. Tijdens haar afstuderen aan de filmopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht maakte zij de documentaire ‘mijn lieve kankerhond’ (2012) en onderzocht zij het dilemma van dierenliefde wanneer er bij een geliefde viervoeter kanker wordt geconstateerd. De film werd opgepikt door de VPRO en primetime uitgezonden op nationale televisie.


Dit was het begin van een reeks korte documentaires voor de NPO. Met de film ‘Hoofd vol dromen’ (2015, 15 minuten) - ontwikkelt tijdens Kids&Docs, een talent ontwikkelingsprogramma - won ze de publieksprijs voor ‘beste korte documentaire’ bij Interfilm Berlin filmfestival.
Ook ‘Deze zomer is van mij’ (2016, 40 minuten) vond zijn weg naar primetime televisie en werd daarnaast nog opgepikt en besproken bij de late night show van Eva Jinek.

Naast films co-regisseerde Marinka ook de serie ‘Nog een week’. Dit televisieprogramma toont kinderen van 9 tot 14 jaar in de aanloop naar een spannende gebeurtenis die over een week gaat plaatsvinden. Hoe leven zij toe naar dit moment? Hoe geven ze onzekerheid en spanning een plek? De jeugdserie won de Cinekid-non-fictie juryprijs en kent ondertussen 3 seizoenen waarvan Marinka vijf afleveringen maakte.


Daarnaast werkt Marinka al meerdere jaren als samensteller van afleveringen voor het altijd kritische en verrassende televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde.