Via Marinka

documentaire & televisie

Marinka de Jongh 


Filmmaker - Documentaire regisseur

Ik werk sinds 2012 als zelfstandig filmmaker en ontwikkel mijn eigen documentaires en documentaireseries voor de Publieke Omroep.


In mijn films toon ik mensen, van jong tot oud, in vaak zeer gevoelige  situaties. Voor mijn nieuwste film 'Zolang je blijft' (eind 2020) volg ik twee zussen die de wettelijke stem zijn van hun broer die vanwege zijn ernstig verstandelijke beperking niet voor zichzelf kan beslissen. Hoe beslis je voor het leven van een ander?

Voor de VPRO jeugddocumentaire serie 'Nog een week' maakte ik in totaal vier afleveringen waaronder eentje over Tasnim (2019), een Syrisch meisje die op haar 12e nog haar zwemdiploma moet halen.

In 'Deze zomer is van mij' vertel ik het verhaal van jongeren met een lichtverstandelijke beperking die voor het eerst zonder ouders, maar met begeleiding, op jongerenvakantie naar Salou gaan. En dan is er ook nog 'Mijn lieve kankerhond' (2012) waarin baasjes te horen krijgen dat hun geliefde huisdier kanker heeft. Wat doe je nu er zoveel mogelijk is en vooral: hoever wil je gaan?


Van anderen (recensies, kijkers, collega's) krijg ik regelmatig terug dat ze mijn werk beschouwen als 'gevoelig, maar pijnlijk eerlijk met een lichtvoetige/veerkrachtige ondertoon. Geen grote onderwerpen, maar kleine verhalen die groot worden'. Dat vind ik een mooi compliment.


Mijn onderwerpen hebben vaak (of tot nu toe eigenlijk altijd) een link met de zorgwereld, omdat ik daar veel inspiratie uit haal. Mijn ouders waren ondernemers in de zorg en runden een huis voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij als gezin deelden het huis. Ik heb zo'n vermoeden dat het daar iets mee te maken heeft.


De omroepen waar ik voor werk zijn: VPRO, NTR, KRO-NCRV en HUMAN. Daarnaast werk ik ook weleens in opdracht. Bijvoorbeeld als samensteller van afleveringen voor het programma 'de Keuringsdienst van Waarde'.